کد خبر:12750
پ

شورای آتلانتیک با بیان اینکه تحریم های جدید، پنجره های بیشتری را برای تجارت بشردوستانه با ایران خواهد بست، افزوده است که هدف اصلی این تحریم ها سخت تر شدن جو بایدن دو صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای احیای برجام خواهد بود.

 

یک اندیشکده آمریکایی، هدف اصلی تحریم های جدید را سخت تر شدن رفع تحریمها در صورت پیروزی بایدن عنوان کرد.

 

به گزارش  روزانه نیوز  شورای آتلانتیک در گزارشی به قلم برایان او تول- مشاور سابق دفتر کنترل دارایی خارجی وزارت خزانه داری آمریکا به اشاره به تصمیم اخیر دولت ترامپ برای اعمال تحریم علیه ۱۸ بانک ایرانی نوشت: از مدت ها پیش دولت ترامپ توسط شماری از افراد تندرو نظیر سناتور تد کروز و سناتور تام کاتن شروع به اعمال فشار بر روی دولت برای اجرایی شدن این تحریم ها کرده بودند. به عقیده موافقان این تحریم ها، اقتصاد ایران با تشدید تحریم ها سقوط خواهد کرد.

 

شورای آتلانتیک با بیان اینکه تحریم های جدید، پنجره های بیشتری را برای تجارت بشردوستانه با ایران خواهد بست، افزوده است که هدف اصلی این تحریم ها سخت تر شدن جو بایدن دو صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای احیای برجام خواهد بود. در نتیجه این تحریم ها ارزش ریال مجددا کاهش یافته و این مساله زندگی شهروندان عادی ایرانی را تحت تاثیر قرار داده است.

 

بخش بزرگی از تجارت خارجی ایران تحت تاثیر تحریم های ثانویه آمریکا قرار گرفته است و در نتیجه این تحریم ها تاثیر جدید کمی دارند. از طرف دیگر بخش اصلی ذخایر ارزی ایران در اختیار بانک مرکزی این کشور است که اکنون تحت فشار تحریمی سنگینی قرار دارد. تجربه قبلی نشان داده است که حتی تجارت خارجی ایران در موارد غیرتحریمی نیز خیلی سخت و هزینه بر انجام می شود و اکنون برخی از طرف های خارجی حاضرنخواهند شد حتی در حوزه بشردوستانه با بانک مرکزی که از سوی خزانه داری آمریکا به عنوان حامی مالی تروریسم معرفی شده است همکاری کنند.

 

به گفته شورای آتلانتیک، تحریم های مالی و بانکی در صدر فشار تحریمی آمریکا قرار دارد تا جایی که به محض خروج از برجام، آمریکا بانک مرکزی ایران و شبکه سوییفت را هدف قرار داد. با تحریم های چندباره نهادهای مالی با هشتگ های تحریمی مختلف، مشخص نیست حتی اگر دولت بعد بخواهد تحریم ها را بردارد با چه موانعی مواجه شود.

 

تحریم جدید بانک های ایرانی، جنایت علیه بشریت است

 

رضا نصری حقوقدان بین‌المللی و کارشناس سیاست خارجی نیز در خصوص اهداف تحریم های جدید بانک های ایرانی در گفتگویی اظهار داشت: تحریم‌های اخیر عمدتاً دو هدف را دنبال می‌کند: یکی فضاسازی و ایجاد «شوک روانی» در بازار ارز ایران است تا ارزش پول ملی دوباره سیر نزولی پیدا کند؛ یکی هم اینکه در شرایط پاندمی کرونا، دولت ایران را در تنگنای بیشتری قرار دهند و دسترسی ایران به دارو و اقلام حیاتی را به حداقل برسانند.

 

به گفته نصری، در مورد بُعد روانی مسئله، باید به این نکته اشاره داشت که وزارت دارایی آمریکا به بانک‌ها و بنگاه‌هایی که با این ۱۸ بانک‌ تحریم‌شده همکاری می‌کنند یک مهلت ۴۵ روزه داده تا روابط کاری خود را با آنها به تدریج به پایان برسانند. در حد فاصل این ۴۵ روز نیز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار می‌شود و چه بسا با پیروزی جو بایدن اصولاً جو سیاسی به طور کل متحول شود. به همین خاطر، گمان نمی‌کنم بسیاری از مخاطبین این تحریم‌ها عجله‌ای در قطع روابط خود با ایران داشته باشند و دولت ترامپ بتواند «شوک روانی» مورد نظر را در بازار ایران به وجود بیاورد.
اما در مورد آنچه مربوط به تاثیر این اقدام اخیر است، باید اشاره داشت که این تحریم‌ها در مورد برخی از این بانک‌ها «تکراری»‌ است و احتمالاً بلااثر خواهد بود؛ اما در مورد برخی دیگر از این بانک‌ها که مستقیم در نقل و انتقال مالی برای خرید دارو و اقلام حیاتی نقش دارند می‌تواند اثر منفی داشته باشد. در واقع، دولت ترامپ به ترغیب لابی‌های افراطی مانند FDD – با نشانه گرفتن واردات دارو و اقلام حیاتی در شرایط کرونا قصد دارند در هفته‌های پایایی دوره خود یک فشار نامتعارف و سنگین به دولت ایران وارد آورند. آنها از چند روز قبل از اعلام این تحریم‌ها، با اظهار نگرانی نسبت به وضعیت کرونا در ایران و تکرار پیشنهادات واهی و توخالی خود برای «کمک بشردوستانه»، عملاً برای تحریم این بانک‌ها زمینه‌چینی کردند تا تبعات انسانی احتمالی آن را گردن دولت ایران بیندازند.
این حقوقدان بین‌المللی افزود: معتقدم این تحریم‌ها – که تنها یک روز پس از اعلام اینکه ایران نزدیک به نیم میلیون مورد مثبت کوید ۱۹ دارد – وضع شد، مصداقی از «جنایت علیه بشریت» است که باید تحت همین عنوان پیگیری شود.  / تابناک
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید