هشدار درباره افت بهره‌وری در صنعت طیور/ انحصار واردات مرغ پربازده پایان یابد

مرغ

به گزارش روزانه نیوز، سید فرزاد طلاکش روز سه‌شنبه در حاشیه یازدهمین همایش انجمن متخصصان صنعت مرغ مادر گوشتی ایران و نمایشگاه‌های جانبی در مرکز همایش‌های بین‌المللی کتابخانه ملی ایران با اشاره به چالش‌ های صنعت طیور کشور، تصریح کرد: یکی از مشکلات اصلی، توقف پنج‌ ساله ورود سویه «راس» به کشور است؛ موضوعی که موجب کاهش بهره‌ وری در صنعت مرغ گوشتی شده است.

طلاکش با انتقاد از سیاست الزام به استفاده از سویه آرین افزود: با وجود آنکه بسیاری از دستگاه‌ های تخصصی به پایین بودن بهره‌ وری این سویه اذعان دارند، همچنان اصرار بر استفاده اجباری از آن وجود دارد و این موضوع خسارت قابل توجهی به صنعت طیور و منافع ملی وارد کرده است.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران تصریح کرد: در پنل تخصصی اقتصاد صنعت طیور، این چالش‌ ها به‌ صورت کارشناسی بررسی خواهد شد تا نقاط ضعف موجود که امکان اصلاح آن‌ها وجود دارد، برای تصمیم‌گیران تبیین شود.

وی با بیان اینکه توسعه زنجیره‌های یکپارچه تولید، یکی از الزامات ارتقای بهره‌وری است، اظهار داشت: در واحدهای متعارف ضریب تبدیل خوراک حدود ۱.۹ تا ۲ است، در حالی که این شاخص در زنجیره‌های یکپارچه به حدود ۱.۶ کاهش می‌یابد که نشان‌دهنده افزایش قابل توجه بهره‌وری است.

طلاکش ادامه داد: در سویه آرین، ضریب تبدیل بیش از ۲ است که علاوه بر افزایش مصرف نهاده، هزینه تولید را نیز بالا می‌برد. از سوی دیگر، استقبال پایین تولیدکنندگان، کشتارگاه‌ها و مصرف‌ کنندگان از این سویه موجب شده آمارهای تولید نیز از دقت لازم برخوردار نباشد.

وی گفت: پیشنهاد فدراسیون طیور این است که اگر قرار است برنامه اصلاح نژاد آرین ادامه یابد، این طرح به‌ صورت محدود و در قالب زنجیره‌های مشخص اجرا شود تا ضمن انجام اصلاحات ژنتیکی، از تحمیل هزینه به کل صنعت جلوگیری شود.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران افزود: در مکاتبات رسمی با دولت و شورای عالی امنیت ملی اعلام کرده‌ایم که ادامه روند فعلی اجرای طرح آرین سالانه بین ۲ تا ۲.۵ میلیارد دلار هزینه اضافی به کشور تحمیل می‌کند.

وی درباره سویه راس اظهار داشت: محدودیت واردات این سویه ناشی از تحریم مستقیم نیست، بلکه به دلیل ساختار مالکیتی شرکت واردکننده و مسائل مرتبط با اخذ مجوزهای بین‌المللی ایجاد شده است اما در صورت ورود بخش خصوصی، امکان دریافت مجوزهای لازم و واردات این سویه وجود دارد.

سهم ۷۰ درصدی سویه راس در تولید مرغ گوشتی جهان

طلاکش با بیان اینکه حدود ۷۰ درصد تولید مرغ گوشتی جهان بر پایه سویه راس انجام می‌شود، گفت: رفع انحصار موجود می‌ تواند زمینه افزایش بهره‌ وری، کاهش مصرف نهاده و ارتقای تولید گوشت مرغ در کشور را فراهم کند.

وی درباره وضعیت نهاده‌های دامی اظهارداشت: به نظر می رسد تا سه ماه آینده کمبودی در تامین نهاده‌ها وجود ندارد و ارز مورد نیاز برای واردات تأمین شده است، البته تغییر الگوی مصرف خانوار موجب کاهش جوجه‌ ریزی و در نتیجه کاهش تقاضا برای نهاده شده است.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران درباره صنعت مرغ تخم‌گذار گفت: در این بخش، به دلیل فعالیت گسترده بخش خصوصی مشکلی در تأمین نژادهای جدید وجود ندارد و اجداد سویه‌ های مختلف به‌ طور مستمر وارد کشور می‌ شود.

احتمال صادرات ۶۰ هزار تنی تخم مرغ در سال جاری

طلاکش با اشاره به کاهش صادرات تخم‌ مرغ گفت: پیش‌بینی می‌ شود صادرات تخم‌ مرغ امسال به حدود ۶۰ هزار تن برسد؛ در حالی که این رقم سال گذشته ۱۰۶ هزار تن بوده است.

لزوم توسعه صنایع فناوری تخم مرغ

دبیرکل فدراسیون صنعت طیور، علت این کاهش را تغییر شرایط بازارهای صادراتی، افزایش خودکفایی برخی کشورهای همسایه و محدودیت‌ های ایجاد شده در صادرات دانست و افزود: توسعه صادرات محصولات فرآوری‌ شده تخم‌ مرغ مانند پودر و تخم‌ مرغ مایع منجمد می‌ تواند بازارهای جدید و دوردست را در اختیار تولیدکنندگان ایرانی قرار دهد.

وی درباره صادرات گوشت مرغ گفت: با آزادسازی نرخ ارز، مزیت رقابتی ایران در بازارهای صادراتی کاهش یافته و رقابت با کشورهایی مانند برزیل و ترکیه دشوارتر شده است.

ظرفیت سالانه ۳۰۰ هزار تن صادرات مرغ

طلاکش با تاکید بر اینکه ظرفیت صادرات سالانه حدود ۳۰۰ هزار تن گوشت مرغ در کشور وجود دارد، خاطرنشان کرد: دستیابی به این هدف مستلزم بازارسازی، رفع موانع ساختاری و افزایش رقابت‌ پذیری صنعت طیور ایران در بازارهای بین‌ المللی است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

اخبار برگزیده

آخرین اخبار

پایگاه خبری تحلیلی روزانه‌نیوز ، دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. بهره‌برداری از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.